Starte opp en gård

Hvor stor arbeidsmengde ønsker jeg? Har jeg kapasitet til det? Hvor mye kan jeg fra før? Hvor mye må jeg lære meg? Hvor føler jeg meg økonomisk trygg?

Det er i grunn mye en skal tenke på ved oppstart av gårdsdrift og spørsmålene er mange. Men det er svært viktig å ha tenkt nøye gjennom hele pakka, før du setter startskuddet og bestemmer deg for å satse. Det er ikke bare arbeidsinnsatsen som får seg en trøkk om det ikke skulle gå bra. Økonomien til familien vil påvirkes og mest sannsynlig bostedet ditt også. Det er jo veldig vanlig å bo på gården en driver.

 

Drømmehverdagen

Men! Jeg er helt sikker på at om du setter opp en lang liste med hvordan du ser for deg din drømmehverdag, så er det lett å se om du virkelig ønsker å drive gård. Heldigvis er det rom for utallige driftsformer og det er ikke lenger alternativt å dyrke raps. For jeg vet at de bønda som la om til det på tidlig 90-tall, ble sett litt rart på. Også de som startet økologisk. Det var ihvertfall bare en døgnflue og motesak. Hvem skulle trodd at forbruker’ne faktisk hadde en mening om hva de skulle putte i kroppen? *knegg, knegg*

Tilbake til denne gården da ..  Her på Øvre Sandviken i Feiring, har vi bestemt oss for å gjøre det vi liker aller best. Mannen trigges av dette med ‘self sustainability’ (i mangel på et norskt ord) og jeg vil ha fiberdyr og mat. I korte trekk. Mannen datt av et lasteplan med hodet først, så han har sine utfordringer med hode, nakke, skulder og arm. Derfor blir det jeg som må være den ansvarlige. Gården kan ikke ha mer aktivitet enn at jeg kan fikse det selv. Så det vi starter opp med nå til sommeren er: Geiter, kyllinger og drivhus + grønnsakshage. Ja, for å ikke glemme baby nummer 2 som dukker opp da. Så jeg tipper vi får mer enn nok å henge fingrene i.

 

Du skal drive med hva?

Alpakka av varianten Suri er min drøm, samt noen Angus ammekuer. Og mannen drømmer om Aquaponics (om du vet hva i alle dager det er). Og akkurat det skal vi fikse også!

Høhø .. nå glemte jeg helt hovednæringen. Birøkt! Jeg skal være stolt yrkesbirøkter. Helst økologisk, om vi får til det. Alt jeg akkurat har nevnt er jo bare binæring (pun intended).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *