Juleribbe med sprø svor – i dag også!

Det er aldri feil med god ribbe. Og god ribbe har sprø svor!

Jeg har kjøpt en halv gris fra en bonde i Nes, Akershus. Der grisen har gått i hagen og fått god mat (skyller) og kos. Jeg er overbevist om at kjøtt smaker bedre om det har hatt et bra liv! Jeg har det i det minste veldig mye bedre når jeg vet at maten min har hatt det godt.

Denne gangen har jeg laget en (bitte)litt mer spennende variant. Om jeg kan berope sjalottløk, gulrot og hvitløk inn i spenningens verden .. Jeg er jo glad i gode smaker og syns nok at ribba fort kan bli litt kjip. Derfor søkte jeg meg frem til en hybrid mellom Hellstrøm, Espelid og Matprat.no sin variant. Noen legger jo ribba med svoren ned i panna for at den skal suge til seg væske og bli sprø når den blir vendt riktig vei igjen. Jeg har smakt det et par ganger og syns svoren har blitt sprø nok. Men også litt ‘vassen’. Derfor kjører jeg god gammeldags variant, siden alt var bedre før, og damper ribba i panna. Før det så freser jeg gulrot, hvitløk og sjalottløk i panna i en blanding av olivenolje og smør, før jeg legger det på brettet (på en ball av aliminiumsfolie, for å få stekefettet til å renne av) og har på 4dl vann. Folie over hele ribba og passer på at det er helt tett.

Tips til neste år er å ikke ha folien helt ned på ribba, så det ikke blir så vanskelig å få av folien.

Og har du også lyst til å lese hvor jeg fikk inspirasjonen min fra, så finner du Hellstrøm og Espelids variant i Dagbladet her og Matprat.no sin variant med damping her. Broren min tok sistnevntes versjon på julaften og er uenig i at all ribbe ikke trengte mer enn et par timer uansett størrelse. Men så hadde han en skikkelig svær bit på 7,5kg fra Strøm-Larsen. Som smakte himmelsk! Og de er faktisk ganske hyggelige på pris, så det er ingen grunn til å kjøpe ribbe i vakumpakker på Coop’en lenger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *